Huvudsponsor
Övriga sponsorer
Spexlogga

Konglig Bergs Spectacle Sellskap

Kongligt Bergs Spectacle Sellskap är en kårförening vid KTH som grundades år 1943 under osedvanligt högtidliga former. Grundaren och spexets första verkmestare var Tore ”Pekka” Norén bergsman tillika professor emeritus i svetsteknologi.

Bergsspexet är idag Sveriges äldsta kontinuerligt årligen återkommande teknologspex. Då som nu var målet att genom utmärkt underhållning och intelligent humor skildra historiska händelser och personer ur sitt ”rätta” perspektiv. Detta sker i en komisk treakters föreställning på rim, innehållande sång, dans, kärlek, punsch och ett och annat galet skämt. Spex är även en teaterform som kräver ett stort engagemang hos publiken. Poängen är att publiken högt och ljudligt skall recensera vad som försiggår på scen. På så sätt sker en omgående och konstant kommunikation mellan skådespelare och publik som på ett direkt sätt anpassar spexet enligt publikens tycke.


“De Fyra Musketörerna”
Bergsspexet 2011

Årets spex

Många hjältar har under de senaste århundradena praktfullt prytt enorma affischer och spektakulära omslag, fyllt biosalar och teaterscener. På närmast otänkbar väg erövrat hela riken, satt ondskefulla skurkar bakom lås och bom och visat på mod som bara en sann hjälte äger. Likväl, som med mycket annat, finns där ett fåtal som står ut...

Det var i 1600-talets Frankrike som den dåvarande drottningen hade drabbats av ett mycket komplicerat och svårlöst problem. Hela kungariket står på spel när drottningen utsätts för utpressning av den onde Kardinal Richeleu. Hon måste få tag i det där halsbandet i tid! Till hennes undsättning kommer turligt nog fyra av världshistoriens modigaste och mest svärdskickliga män. Athos, Porthos, Aramis och d’Artagnan är hjältarna som aldrig sviker i den fantastiska historien om

De Fyra Musketörerna


Lilla rådet

Lilla rådet

Lilla Rådet är spexets verkställande organ. Lilla rådet har det övergripande ansvaret för spexet, sköter alla administrativa frågor, ekonomi, PR mm.

Vill du gå med i spexet, se någon av våra föreställningar, sponsra vår verksamhet, köpa en föreställning, hyra våra trådlösa mickar eller har du något annat på hjärtat? Kontakta oss i lilla rådet: kbss@b.kth.se

Är du pascha och inte fått någon inbjudan till paschelunchen på sistone, vill vi också gärna att du hör av dig så att vi kan nå dig till nästa gång det blir aktuellt.

Verkmästare Pär Ljungqvist
Prentmästare Oskar Larsson
Rentmästare Viktor Dahlqvist
Fyrmästare Cornelis GabrielssonSpexets organ

Spexet består av ett flertal olika organ.

Först har vi skådespelarna, det är de som står på scenen och framför spexet. De gillar att sjunga, dansa och vill ha många omstarter. Innan de går upp på scenen så dricker de en fin whisky. Den som ansvarar för skådespelarna är manusförfattaren.

Sedan har vi sminket. De ser till att skådisarna är fina när de ska gå upp på scenen. De fixar kläderna så att de sitter bra och de gillar att dricka lite rosa bubbel.

Musiken står för allt ljud och oljud i spexet. Att repa är det bästa Musiken vet, så allt som oftast är det vad som står på agendan. På fritiden lyssnar Musiken på ABBA och dricker vin. Sist men inte minst har vi dekoren. Dekoren fixar och trixar, spikar och sågar. Samtidigt sjunger de vackra visor - både korta och långa - från när och fjärran. De bjuder gärna på tequila i skrubben, mellan akterna. Det är egentligen dekoren som gör att spexet går runt.

Manusförfattare Pär Ljungqvist / Oskar Larsson / Viktor Dahlqvist
Sminkchef Linnéa Björn
Musikchef Franz Grimell
Dekorchef Elin Lindfors
Ljud-/Ljuschef Tim Pettersson

Vid några frågor ta kontakt med respektive chef.